34,0102$% 0.03
37,5964€% 0.3
44,5680£% 0.39
2.744,37%0,03
2.512,99%0,07
9.419,66%-2,12
฿%
Ł%
Ξ%
2016 yılında Rusya’nın KS Samara takımından Göztepe’ye transfer olan Adis Jahovic, etkileyici performansıyla Türkiye kariyerinde önemli bir iz bıraktı. 104 maçta attığı 46 golle Göztepe’nin kulüp tarihinde en fazla gol atan 2. oyuncusu oldu. Süper Lig’de özellikle 4 büyüklere karşı attığı gollerle adından söz ettirdi. Son olarak Bodrumspor forması giyen ve futbola veda eden Jahovic, Süper Lig kariyeriyle ilgili anılarını aktardı.
37 yaşındaki eski golcü Adis Jahovic’in özel açıklamaları şöyle:
“PAZARDA SATTIĞIM 7 ELMAYLA KENDİME KRAMPON ALDIM”
İlk olarak futbola başlama serüvenine değinmek istiyorum. Makedonya’da genç yaşta maddi sorunlar içinde futbol oynadığın bir dönem vardı. Futbola başlama sürecinle ilgili neler söylemek istersin?
Futbola 7 yaşında Makedonya’da başladım. Sokakta futbol oynadığım arkadaşım bir takıma gitmemi önerdi. O zamanlar ailemde maddi sıkıntılar vardı. Arkadaşımla beraber Makedonija Gjorce Petrov takımına gidip futbola başladık. Burada 16 yaşına kadar 6 numara pozisyonunda oynadım. Bir teknik direktör gelip, ‘Fizik gücün çok yüksek, sen forvet pozisyonunda oyna’ dedi. Forvet oynadığım ilk maçta hat-trick yaptım ve ondan sonra hep forvet olarak oynamaya devam ettim. Ben 16-17 yaşlarındayken ailem maddi anlamda hayatla çok mücadele etti. Makedonya’da zor bir süreç yaşadık. Bir gün annemden orijinal bir krampon istemiştim. Annem, ‘Bahçemizde 7 tane elma var. Elmaları pazarda sat, kramponunu kendin al’ dedi. Bahçemizdeki o elmaları satarak kendime bir krampon almıştım. Bosna-Hersek’te her aile çocuğuna hayatla savaşmayı ve mücadele etmeyi öğretirdi. Her şeyin öyle kolayca elde edilemeyeceğini öğrenirdik. Daha sonra 18 yaşındayken ilk profesyonel imzamı attım ve yavaş yavaş maaş almaya başladım. Futboldan kazandığım ilk parayı direkt aileme verdim ve kendime herhangi bir şey almadım.
“TÜRKİYE LİGİ; STRESİ YÜKSEK OLAN, AGRESİF VE ZOR BİR LİG”
Daha önce İsviçre, Ukrayna, Hırvatistan ve Rusya liglerinde de forma giydin. Türk futbolunu kalite, mentalite ve mücadele anlamında değerlendirir misin?
Türk futbolundaki kalite gittikçe artıyor. Bunu zaten EURO 2024’te de başarıyla gösterdiler. Türk futbolu ile Rusya Ligi birbirine çok benziyor. Çünkü Rusya Ligi’nde de stres ve mücadele var. Orada da sert bir futbol oynanıyor. İsviçre ve Hırvatistan’daki futbol ise biraz daha tekniğe ve taktiğe dayalı. Ayrıca daha kolay bir lig. Türkiye, Rusya ve Ukrayna liglerindeki tempo yüksek durumda. Enerjik ve mücadeleci bir futbolcu olduğum için Rusya ve Türkiye liglerinde oynamak benim için daha avantajlıydı. Oynadığım liglerde başarılı bir performans gösterdim. Türkiye; stresi yüksek olan, agresif ve zor bir lig. Türkiye’de biraz sistem lazım. Burada 84 milyon insan var. Altyapıya daha da önem verilmeli. Altyapıya odaklanarak oradaki çocuklara daha fazla eğitim verilmeli. Türk futbolunda artık yaşlı teknik direktörlere gerek yok. Yerlerini genç antrenörlere de bırakmalılar. Çünkü günümüzdeki futbol 30 sene öncekine göre daha farklı bir tarzda oynanıyor. Şimdi her şey mücadele, taktik ve koşu üzerine kurulu. Türk futboluna antrenör anlamında yeni kanlar lazım.
“GÖZTEPE’DE STADYUMA GİRDİĞİM AN RAKİP STOPERLERİ YEMEK İSTİYORDUM”
Süper Lig’deki stadyum atmosferi ve taraftarların tutkusu hakkında neler söylemek istersin? Ayrıca hangi takımın stadyumu ve taraftarları seni en çok etkiledi?
Türkiye’de herkes futbolu çok seviyor. Futbol, insanların hayatında ilk sırada yer alıyor. Stresli ve baskılı bir ortamda futbol oynanmasına rağmen herkes futbol için yaşıyor. Genel olarak futbolcu için sahada taraftarların baskısını hissetmesi çok güzel bir duygu. Mesela baskı bana pozitif olarak yansıyordu ve kanımın hızlandığını hissediyordum. Taraftarlar, bana enerji veriyordu. Mükemmel bir atmosfer oluşturuyorlardı. Mesela Göztepe’de oynadığım dönem taraftarların desteği direkt kalbime etki ediyordu. Göztepe taraftarı, en beğendiğim atmosferi yansıtıyor. Oradaki atmosferi damarlarıma kadar hissediyorum. Kanım daha da hızlı atmaya başlıyordu. Göztepe’de kalbimle oynuyordum ve her zaman farklı duygular hissediyordum. Konya, Malatya ve Antalya gibi şehirlerde de futbol oynadım ama Göztepe’de her şey çok farklıydı. Stadyuma girdiğim an rakip stoperleri yemek istiyordum. Ayrıca direkt olarak gole odaklanıyordum. Göztepe taraftarını çok seviyorum. Deplasmanda oynadığım maçlarda ise en çok Galatasaray’ın Stadyumu’ndan etkilenmiştim. Fenerbahçe’nin de sahasında oynadım ama çok baskı hissetmemiştim. Galatasaray’ın taraftarlarındaki o baskıyı çok hissetmiştim. Gerçekten bambaşkaydı. Göztepe’de oynadığım dönem İstanbul’da Galatasaray’a karşı oynadığımız bir maç vardı. Penaltıdan gol attım ve 1-0 öne geçtik. İyi oynadık ve maçta birçok pozisyon yakaladık. Golden sonra Galatasaray, taraftarıyla baskı yaptı ve 3 gol attı. Her hücuma çıktıklarında taraftarlarının baskısını da arkalarına alıyorlardı. Böyle maçlarda kendini farklı hissediyorsun ve daha farklı oynuyorsun. O yüzden bu atmosfere rağmen 4 büyüklere gol atmayı başardım.
“SÜPER LİG’E YÜKSELDİĞİMİZ ESKİŞEHİRSPOR MAÇINI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIM”
2016 yılında transfer olduğun Göztepe’deki ilk sezonunda Süper Lig’e yükselme sevinci yaşadın. Eskişehirspor
Transfer Haberleri: Quentin Daubin, Gaziantep FK’da
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.